Dreamerland

Σκέψεις, λέξεις, όνειρα…

Ο αστροπρίγκιπας

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας. Όχι ο γνωστός μικρός, ένας άλλος πιο μικρός.
Ο μικρός μας πρίγκιπας, που λέτε, ζούσε σε ένα παλάτι ξεχωριστό, ηλιοπλουμιστό και φεγγαρολουσμένο. Εκτός από την ομορφιά του, το παλάτι ξεχώριζε και για έναν άλλο λόγο: ήταν μαγικό. Γνώριζε το παλάτι τις σκέψεις των ανθρώπων που ζούσαν μέσα του και πραγματοποιούσε κάθε τους επιθυμία, κάθε εκφρασμένη ευχή, για μεγάλη, για μικρή, για κρυμμένη ή φανερή. Κι έτσι όσοι ζούσαν στο παλάτι ήταν πολύ ευτυχισμένοι.
Αλλά και οι υπήκοοι αυτού του βασιλείου ήταν πολύ ευτυχισμένοι, γι’ αυτό και ονομάζονταν Όλβιοι.
Οι Όλβιοι αγαπούσαν πολύ την βασιλική οικογένεια και πάντα τους ευλογούσαν στις προσευχές τους. Κι αυτό γιατί η βασιλική οικογένεια δεν έμοιαζε με τις άλλες που είχαν ακούσει για άλλα βασίλεια. Ήταν ξεχωριστή, σαν το παλάτι στο οποίο κατοικούσε. Ο βασιλιάς τους ήταν ο τελευταίος απόγονος και κληρονόμος μιας μακριάς σειράς βασιλιάδων που από πατέρα σε παππού και από παππού σε προπάππο, όσο πίσω στο χρόνο μπορούσαν να θυμηθούν οι Όλβιοι, ή να διαβάσουν στα βιβλία της ιστορίας του τόπου τους, έφεραν ένα γενετήσιο σημάδι –όχι σωματικό όμως, αλλά ψυχικό–, ένα εκ καταγωγής χαρακτηριστικό που δεν άλλαζε ποτέ: ήταν μεγαλόκαρδοι, ειλικρινείς και έντιμοι. Και η γυναίκα που διάλεγαν οι βασιλιάδες για να κάνουν βασίλισσά τους έφερε κι αυτή τα ίδια χαρακτηριστικά, γιατί μόνο τότε μπορούσαν να την ερωτευτούν (γιατί ξέχασα να σας πω, ότι στην Ολβία όλοι μα όλοι, βασιλιάδες κι αυλικοί, υπηρέτες και φτωχοί, όλοι παντρεύονταν από έρωτα και μόνο).
Έτσι λοιπόν, οι ευχές που έκαναν όσοι ζούσαν στο μαγικό παλάτι ήταν καλοπροαίρετες και σπλαχνικές, και αφορούσαν όλα τα πλάσματα που ζούσαν στην μακρινή εκείνη χώρα που την έλεγαν Ολβία.
Και ενώ όλοι, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, περνούσαν ζωή χαρισάμενη, μόνο ένας σε τούτο το βασίλειο δεν τιμούσε το όνομα του τόπου του, δεν ήταν δηλαδή ευτυχισμένος: ο μικρός μας πρίγκιπας. Μην φανταστείτε βέβαια ότι καθόταν όλη μέρα στο παλάτι και έκλαιγε ή ότι ξεχώριζε με κάποιον τρόπο από τους υπόλοιπους Όλβιους. Κάθε άλλο. Μια χαρά περνούσε ο μικρούλης μας πρίγκιπας, με τα παιχνίδια του και τα τραγούδια του, με τα μαθήματά του και τις σκανταλιές του, με τις ζωγραφιές του και τις βόλτες του στην εξοχή, και με τις παρέες του ακόμα με τα άλλα παιδιά του βασιλείου. Όμως την καρδούλα του έκαιγε ένας κρυφός πόθος, που δεν τον άφηνε να είναι ευτυχισμένος. Είχε ένα κρυφό μαράζι ο μικρός μας πρίγκιπας. Το κακό βέβαια είναι που ούτε ο ίδιος ήξερε τι ήταν αυτό που επιθυμούσε και δεν είχε, και έτσι δεν μπορούσε να εκφράσει την ευχή ώστε να την πραγματοποιήσει το παλάτι. Και περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια, και όσο μεγάλωνε ο πρίγκιπάς μας τόσο μεγάλωνε και ο καημός του. Και ο πρίγκιπάς μας γινόταν όλο και πιο σκεπτικός και όλο και πιο απογοητευμένος.
Μια μέρα λοιπόν, ο πρίγκιπας αποφάσισε να πάει να συμβουλευτεί τον γέρο-σοφό της Ολβίας. Μια και δυο, πεζεύει το άλογό του –γιατί εν τω μεταξύ είχε γίνει ολόκληρο παλικάρι ο πρίγκιπάς μας, και όμορφο πολύ, σαν ρόδο της αυγής, και είχε δικό του ένα αστραφτερό λευκό άλογο– και ανεβαίνει το βουνό για να βρει την σπηλιά που κατοικούσε ο σοφός γέροντας στην κορφή του.
– «Καλημέρα γέροντα», χαιρέτησε το ευγενικό πριγκιπόπουλο μόλις μπήκε στη σπηλιά.
– «Καλημέρα γιε μου. Ποιος καλός άνεμος σε φέρνει στο φτωχικό μου;» απάντησε ο γερο-σοφός.
– «Τη συμβουλή σου γέροντα, αν αγαπάς», είπε το πριγκιπόπουλο και κάθισε κοντά του δίπλα στη φωτιά.
Διηγήθηκε, λοιπόν, ο πρίγκιπάς μας στον γέρο σοφό για το μαράζι που του έκαιγε τα στήθια, για τις χαρές που δεν τον άφηνε να απολαύσει, για τις μέρες που τον έκανε να μελετάει τα σοφά βιβλία μήπως βρει κάποια λύση και για τις νύχτες που τον άφηνε άυπνο να παρατηρεί τ’ αστέρια προσμένοντας κάτι απροσδιόριστο που θα τον έκανε κι αυτόν να μοιάζει με τους άλλους Όλβιους, που θα τον έκανε κι αυτόν ευτυχισμένο.
Όταν τελείωσε τη διήγησή του, σήκωσε τα μάτια του να κοιτάξει τον γέροντα. Τον είδα να τον κοιτά με κατανόηση και να του χαμογελά συμπονετικά.
– «Είσαι τυχερός γιε μου, με μια τύχη σπάνια. Γιατί δεν είσαι εσύ απλός πρίγκιπας, είσαι αστροπρίγκιπας».
– «Αστροπρίγκιπας;» ξανάπε το πριγκιπόπουλο απορημένο. «Τι σημαίνει αυτό;»
– «Σημαίνει ότι σε σένα έλαχε να ορίσει η μοίρα κάτι, που το ορίζει σε άνθρωπο μια φορά στα χίλια χρόνια μόνο, αλλά τον κάνει τον πιο ευτυχισμένο απ’ όλους τους ανθρώπους, τον πιο ευτυχισμένο σε όλον τον πλανήτη.»
– «Δεν καταλαβαίνω γέροντα. Τι είναι αυτό που μου όρισε η μοίρα, που το ορίζει σε άνθρωπο μια φορά στα χίλια χρόνια μόνο; Και πώς θα με κάνει τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο απ’ όλους τους ανθρώπους, τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο σε όλον τον πλανήτη, αφού εγώ δεν είμαι καν ευτυχισμένος σαν τους άλλους ανθρώπους; Και πώς γίνεται να είναι κάποιος πιο ευτυχισμένος από τους ευτυχισμένους;»
– «Γίνεται γιε μου, αλλά δεν μπορώ να στο εξηγήσω με λόγια πώς γίνεται. Όταν θα το νιώσεις, τότε θα καταλάβεις τι σου λέω. Αλλά για να έρθει εκείνη η στιγμή, θα πρέπει πρώτα να βρεις κάτι. Θα πρέπει να βρεις το αστέρι που γράφει πάνω τ’ όνομά σου.»
– «Τι λες γέροντα; Υπάρχει αστέρι που γράφει πάνω τ’ όνομά μου; Και πώς θα το βρω; Αφού δεν μπορώ να πάω στ’ αστέρια.»
– «Υπάρχει πρίγκιπά μου, υπάρχει ένα αστέρι που γράφει πάνω τ’ όνομά σου. Ξέρω ότι το όνομά σου είναι κρυφό και το ξέρεις μόνο εσύ. Σου το ψιθύρισαν οι μοίρες το βράδυ που ήρθαν να σε ράνουν, μωρό ακόμα λίγων ημερών στην κούνια σου. Χαράχτηκε τότε το όνομα στο μυαλό και στην καρδιά σου και δεν το ξέχασες ποτέ. Αλλά ξέρεις ότι δεν πρέπει να το φανερώσεις ποτέ και σε κανέναν. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί δεν πρέπει;»
– «Πολλές φορές», ψιθύρισε ο πρίγκιπας σαστισμένος, αφού δεν περίμενε ποτέ ότι κάποιος άλλος θα ήξερε για το κρυφό του όνομα. «Αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω.»
– «Για να μην το μάθουν τ’ αστέρια και σε ξεγελάσουν. Γιατί μόνο ένα αστέρι γράφει πάνω του το όνομά σου, χωρίς το ίδιο να το ξέρει. Και μόνο αν βρεις αυτό το αστέρι θα εκπληρωθεί η μοίρα σου και θα γίνεις ο πιο ευτυχισμένος απ’ όλους τους ανθρώπους, ο πιο ευτυχισμένος σε όλον τον πλανήτη. Αν σε ξεγελούσε κάποιο άλλο αστέρι που θα το έγραφε μόνο του πάνω του, τότε θα σταματούσες να ψάχνεις για εκείνο το ένα και μοναδικό αστέρι και θα γινόσουν πολύ δυστυχισμένος, ο πιο δυστυχισμένος απ’ όλους τους ανθρώπους, ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος σε όλον τον πλανήτη.»
– «Και πώς θα το βρω αυτό το αστέρι γέροντα;»
– «Θα σε βρει εκείνο γιε μου. Κάποια νύχτα τ’ αστέρια θα αρχίσουν να σε παίρνουν κοντά τους. Κι εσύ θα πρέπει να ψάχνεις πάνω τους για να βρεις κάπου χαραγμένο το κρυφό σου όνομα. Πρόσεξε όμως, κάθε νύχτα θα σε παίρνει κι από ένα αστέρι και θα σε επιστρέφει το πρωί. Αν το αστέρι έχει το όνομά σου, θα πρέπει να το βρεις στη διάρκεια αυτής της μίας νύχτας. Αλλιώς μετά θα είναι αργά. Θα την χάσεις την ευκαιρία για πάντα.»
– «Πώς θα προλάβω γέροντα μέσα σε μία μόνο νύχτα να ψάξω ένα ολόκληρο αστέρι; Μου φαίνεται αδύνατον. Μήπως υπάρχει κάποιο μυστικό να με βοηθήσει;»
– «Να μην χάσεις την πίστη σου ότι θα το βρεις, και να ψάχνεις με αγάπη. Αυτό μόνο μπορώ να σου πω γιε μου. Πήγαινε τώρα με την ευχή μου.»
Έφυγε τότε το πριγκιπόπουλο, αφού ευχαρίστησε τον γέρο σοφό, ανέβηκε στο άλογό του και άρχισε να κατηφορίζει αργά το βουνό. Ήταν πιο μπερδεμένο και σκεπτικό από ποτέ. «Πώς γίνεται να με πάρει ένα αστέρι;», σκεφτόταν. «Και πώς γίνεται να το ψάξω όλο μόνο μέσα σε μία νύχτα; Και τι σημαίνει να ψάχνω με αγάπη;»
Μέρες και νύχτες τα σκεφτόταν αυτά χωρίς να βρίσκει εξήγηση. Τις μέρες έψαχνε στα σοφά βιβλία μήπως βρει κάτι να τον βοηθήσει και τις νύχτες παρατηρούσε τ’ αστέρια περιμένοντας πότε θ’ αρχίσουν να τον παίρνουν κοντά του.
Μια νύχτα, λοιπόν, γλυκιά κι ευωδιαστή, ήσυχη κι ασύννεφη, συνέβη για πρώτη φορά. Ένα αστέρι έλαμψε για μια στιγμή πιο δυνατά από τα άλλα. Κι αυτή η μικρή στιγμή ήταν αρκετή για να τον μεταφέρει στον ουρανό, επάνω στο αστέρι.
Τα έχασε την πρώτη φορά ο πρίγκιπας. Το ταξίδι, αν και κράτησε μερικές μόνο στιγμές, του έκοψε την ανάσα. Η θέα από το αστέρι ήταν μαγευτική. Και ολόγυρά του επάνω στο αστέρι έβλεπε τέτοια ομορφιά που δεν πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ να δει ανθρώπου μάτι. Θυμήθηκε γρήγορα, όμως, τον σκοπό για τον οποίο ήταν εκεί και άρχισε να ψάχνει. Αλλά δεν ήξερε τι σημαίνει να ψάχνει με αγάπη και έκανε ό,τι μπορούσε να σκεφτεί. Έσκαβε το χώμα, ξερίζωνε τα λουλούδια, σήκωνε τις πέτρες. Η νύχτα τέλειωνε απελπιστικά γρήγορα και ο πρίγκιπας επέστρεφε σπίτι του χωρίς να έχει καταφέρει να βρει το όνομά του.
Κάθε νύχτα ο πρίγκιπάς μας έψαχνε κι από ένα αστέρι, και κάθε ημέρα σκεφτόταν τι είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ. Σκεφτόταν μήπως έκανε κάποιο λάθος, σκεφτόταν μήπως έπρεπε ν’ ακολουθήσει άλλη τακτική, σκεφτόταν με ποιον τρόπο θα μπορούσε ν’ ανακαλύψει το χαραγμένο αστέρι. Σιγά-σιγά κατάλαβε ότι η μέθοδος που ακολουθούσε δεν ήταν καλή. Τα πονούσε τ’ αστέρια με τον τρόπο που έψαχνε. Κι αυτό σίγουρα δεν μπορούσε να σημαίνει ότι έψαχνε με αγάπη, αν και ένιωθε ότι τα αγαπούσε τ’ αστέρια που έψαχνε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην τ’ αγαπάει; Του χάριζαν τόση ομορφιά, και ήταν τόσο υπομονετικά απέναντί του, δεν του παραπονέθηκαν ποτέ για ό,τι τους έκανε.
Άρχισε, λοιπόν, να αναλογίζεται τι σημαίνει αγάπη. Γιατί αν δεν έβρισκε το νόημα της αγάπης, πώς θα μπορούσε να ψάχνει με αγάπη ώστε να βρει το χαραγμένο αστέρι; Αναλογιζόμενος τις μέρες και πειραματιζόμενος τις νύχτες, ανακάλυψε ότι με κάποιους τρόπους τ’ αστέρια έμοιαζαν να ανταποκρίνονται σ’ αυτόν. Όταν τα περιποιόταν άνθιζαν πιο πολλά και πιο όμορφα λουλούδια, όταν τους μιλούσε γλυκά μαγευτικές ευωδιές πλημμύριζαν τον χώρο, όταν τους τραγουδούσε τα πουλιά κελαηδούσαν χαρούμενα απαντώντας στο κάλεσμά του.
Έτσι πέρασαν πολλές πολλές νύχτες. Ο πρίγκιπάς μας μάθαινε τι σημαίνει αγάπη και τι επίδραση έχει αυτή στ’ αστέρια, αλλά ακόμα δεν είχε βρει το χαραγμένο αστέρι. Μερικές φορές, τις ημέρες που τα αναλογιζόταν και τα μελετούσε όλα αυτά (γιατί τις νύχτες περνούσε πολύ όμορφα με τ’ αστέρια του και δεν σκεφτόταν τέτοια πράγματα), απελπιζόταν και νόμιζε ότι δεν θα βρει ποτέ το αστέρι που γράφει πάνω τ’ όνομά του. Θυμόταν όμως τον γέροντα που του είχε πει να μην χάσει ποτέ την πίστη του ότι θα βρει το χαραγμένο αστέρι και έδιωχνε αυτή τη σκέψη απ’ το μυαλό του.
Πράγματι, κάποια νύχτα, πιο γλυκιά και πιο ευωδιαστή, αλλιώτικη απ’ τις άλλες, ένα αστέρι έλαμψε πάλι δυνατά. Τα έχασε ο πρίγκιπας όταν έφτασε στο αστέρι. Κάτι διαφορετικό είχε αυτό το αστέρι από τα άλλα. Όλα τ’ αστέρια που είχε επισκεφτεί ήταν πολύ όμορφα, το καθένα με τη δική του μοναδική ομορφιά. Αλλά αυτό ξεχώριζε, μ’ έναν τρόπο που ο πρίγκιπας δεν μπορούσε να προσδιορίσει, ήταν όμως απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Ακόμα και το ταξίδι του είχε φανεί διαφορετικό.
Αφού πέρασαν μερικά λεπτά, αρκετά για να συνέλθει ο πρίγκιπάς μας απ’ το σοκ που είχε πάθει, θυμήθηκε για ποιον λόγο βρισκόταν εκεί. Έπρεπε να ψάξει να βρει κάπου χαραγμένο το κρυφό όνομά του. Ήταν σίγουρος ότι αυτό το αστέρι ήταν το αστέρι που έψαχνε, το δικό του αστέρι.
Πανικοβλήθηκε μ’ αυτή τη σκέψη. Τι θα γινόταν τώρα; Τώρα που είχε βρει το αστέρι του, αν δεν πρόφταινε κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρει το χαραγμένο του όνομα, τι θα γινόταν; Ξέχασε όσα είχε μάθει τόσο καιρό για την αγάπη και άρχισε να ψάχνει με αγωνία όπως την πρώτη φορά που βρέθηκε στον ουρανό. Το πλήγωνε το αστέρι. Κι αυτό πονούσε πολύ. Όμως, αντίθετα με τ’ άλλα αστέρια, αυτό ανταποκρινόταν στον πρίγκιπα σαν να του φερόταν με αγάπη. Γινόταν όλο και πιο όμορφο, όλο και πιο ευωδιαστό. Και τα κελαηδίσματα που έκαναν τα πουλιά, αχ εκείνα τα κελαηδίσματα…
Όταν κόντευε να ξημερώσει ο πρίγκιπας απελπισμένος σταμάτησε ό,τι έκανε. «Ψυχραιμία… και ειλικρίνεια…», σκέφτηκε. «Δεν γίνεται τόση γνώση από τόσες άκαρπες νύχτες να πάει χαμένη. Δεν γίνεται όσα έμαθα για την αγάπη να μην μπορούν τώρα, εδώ, να με βοηθήσουν. Δεν γίνεται τόση αγάπη, δική μου αγάπη, να μην κρύβει το μυστικό που θα λύσει τον γρίφο.» Αυτά σκέφτηκε και έκλεισε τα μάτια του. Ανέπνευσε βαθιά και άφησε τον εαυτό του ελεύθερο. Αφέθηκε να τον πλημμυρίσει όλη η αγάπη που είχε μαζευτεί τόσο καιρό μέσα του, ενισχυμένη ακόμα περισσότερο από την δυνατή ενέργεια που εξέπεμπε το δικό του αστέρι.
Όταν πια είχε γίνει όλος ένα με την αγάπη, ήξερε τι έπρεπε να κάνει. «Σ’ αγαπώ» ψιθύρισε, και άνοιξε τα μάτια του. Και τότε είδε. Είδε ότι όλα γύρω του έγραφαν το όνομά του. Τα λουλούδια, τα δέντρα, τα πουλιά, οι πέτρες, το χώμα, όλα… Όλα είχαν πάνω τους χαραγμένο το όνομά του. Ακόμα και τα γάργαρα νερά που κατρακυλούσαν απ’ τα βουνά τραγουδούσαν το όνομά του. Και από εκείνη τη στιγμή τίποτα, μα τίποτα στη ζωή του δεν θα ήταν πια το ίδιο. Και θα γινόταν ο πιο ευτυχισμένος απ’ όλους τους ανθρώπους, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος σε όλον τον πλανήτη.

Advertisements

Απρίλιος 27, 2007 - Posted by | Παραμύθια

20 Σχόλια »

 1. πολύ μα πάρα πολυ συγκινητικό και έχει κάτι από τα αρχετυπικά παραμύθια – θα ξέρεις φαντάζομαι ότι η σχέση του κάθε ανθρώπου με ένα αστέρι είναι μια φιλοσοφική δοξασία που πάει πίσω στην αρχαία ελλάδα, στους προ-σωκρατικούς και διασώζεται σε ένα πλατωνικό διάλογο… συνέχισε…

  Σχόλιο από markosthegnostic | Απρίλιος 27, 2007 | Απάντηση

 2. Όμορφη ιστορία σαν παραμύθι…θα περιμένω να βραδιάσει και θα την ξαναδιαβάσω.

  Σχόλιο από lust -time | Απρίλιος 27, 2007 | Απάντηση

 3. Δεν το ήξερα Μάρκο. Μ’ έκανες να ξανανοίξω τα κιτάπια μου. Θα επανέλθω…

  Καλωσόρισες lust και σ’ ευχαριστώ!

  Σχόλιο από dreamerland | Απρίλιος 27, 2007 | Απάντηση

 4. Μάρκο μου είχε διαφύγει το συγκεκριμένο θέμα, ή πέρασα από τον ποταμό της λήθης εν τω μεταξύ… 😉
  Είναι όμορφη ιστορία και την αντιγράφω εδώ όπως την αναφέρει περιληπτικά ο Taylor:
  Αφού ο Δημιουργός έχει πλάσει τους θεούς και τους έχει εξηγήσει πως ό,τι δημιουργεί ο ίδιος είναι άφθαρτο, θα αναθέσει τη δημιουργία των φθαρτών όντων σ’ αυτούς τους μεσάζοντες θεούς. Ο ίδιος θα αναλάβει να δημιουργήσει τις αθάνατες ψυχές, ισάριθμες με τα άστρα, χρησιμοποιώντας τη ‘δεύτερη’ και την ‘τρίτη’ διαλογή από τα κατάλοιπα του μείγματος με το οποίο δημιούργησε τις ψυχές του κόσμου και των αστέρων. Κάθε ψυχή οδηγείται στο άστρο της και θεάται, σε προοπτική, το σύμπαν και τη δομή του. Στη συνέχεια εξηγείται στις ψυχές ότι, με την κανονική πορεία του χρόνου, θα γεννηθούν όλες ως άνθρωποι στα διάφορα ‘όργανα του χρόνου’ (δηλαδή τους πλανήτες). Αν, ενσωματωμένες, ζήσουν καλά, θα επαναπατριστούν στα αντίστοιχα άστρα τους. Αν ζήσουν μέτρια, θα μετεμψυχωθούν σε σώματα γυναικών. Και αν και αυτό το μάθημα δεν αρκέσει, τότε αναγκαστικά θα ξαναγεννηθούν με τη μορφή διαφόρων ζώων και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον ‘αστέρα’ τους, αν πρώτα δεν ξανανέβουν την κλίμακα που οδηγεί από το ζώο στον άνθρωπο. Τότε οι ψυχές σπέρνονται, σαν σπόροι, στους διάφορους πλανήτες, ενώ ταυτόχρονα οι δημιουργημένοι θεοί πλάθουν γι’ αυτές σώματα και ό,τι άλλο επιπλέον μπορεί να τους χρειαστεί για να διαβιώσουν μέσα στο σώμα. (Τίμαιος, 41e-d)

  Σχόλιο από dreamerland | Απρίλιος 27, 2007 | Απάντηση

 5. Να μην χάσεις την πίστη σου ότι θα το βρεις και να ψάχνεις με αγάπη….πολύ όμορφο
  Αν ζήσουν μέτρια , θα μετεμψυχωθούν σε σώματα γυναικών….
  Μας τα χαλάει ο Τίμαιος….(άντε τον συγχωρώ …λόγω της εποχής …που γεννήθηκε…)

  Σχόλιο από imikrimarika | Απρίλιος 28, 2007 | Απάντηση

 6. Συμφωνώ μικρή μαρίκα ότι αξίζει να τον συγχωρήσουμε… 🙂

  Σχόλιο από dreamerland | Απρίλιος 28, 2007 | Απάντηση

 7. dreamerland έχεις απόλυτο δίκιο κάτι γινόταν με τη wordpress την ώρα που έγραφα το σχόλιο και εγώ είχα φανταστεί ότι είχε χαθεί !Μην αγχώνεσαι , δεν ενοχλείς καθόλου .Πες μου που λέει ότι είναι έγκλημα να το διαγράψω…

  Σχόλιο από imikrimarika | Απρίλιος 28, 2007 | Απάντηση

 8. Συγγνώμη αν η απορία μου φαίνεται κουτή όμωσ είναι ανάγκη να μάθω ποιόσ δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό παραμύθι.Υπάρχει το όνομα του συγγραφέα;Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

  Σχόλιο από purpletarina | Μαΐου 21, 2007 | Απάντηση

 9. Δικό μου δημιούργημα είναι αυτό το παραμύθι. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! 🙂
  Αν και το ζητάς ανώνυμα… το όνομά μου είναι Ανδρονίκη Μαστοράκη.

  Σχόλιο από dreamerland | Μαΐου 21, 2007 | Απάντηση

 10. Το δημιούργημα σου πραγματικά με συγκλόνισε. Τόσο αληθινό που σχεδόν με τρόμαξε… Ξέρεις πως ?
  όταν ο δημιουργός , οι μεσάζοντες θεοί , τα λουλούδια, τα δέντρα, τα πουλιά, οι πέτρες, το χώμα, όλα … όπως απλά το λές… τραγουδούν … και ζωγραφίζουν μόνο ένα όνομα…

  χαραγμένο βαθιά και πάντα μέσα μου

  Σχόλιο από θλιμμένος παλιάτσος | Μαΐου 24, 2007 | Απάντηση

 11. Τρομάζει συχνά η αλήθεια θλιμμένε παλιάτσε…
  Τα λόγια σου δείχνουν ότι βρήκες το άστρο σου…
  Χαίρομαι πολύ για σένα…
  Καλωσόρισες!

  Σχόλιο από dreamerland | Μαΐου 24, 2007 | Απάντηση

 12. Eimai ego pou rotisa gia ton siggrafea tou paramithiou. An den exeis antirisi, to paramithi sou to epileksame gia na kanoume mia mikri parastasi gia to seminario marionetas pou parakolouthoume. Sintoma tha exeis nea mas kai tha se kalesoume kai stin parastasoula. Tipota professional vevea, metaksi mas, alla empnefstikame apo tin omorfi istoria sou! Thanks!

  Σχόλιο από purple tarina | Μαΐου 26, 2007 | Απάντηση

 13. Μεγάλη μου τιμή purple tarina! Θα χαρώ πολύ να δω την παράστασή σας 🙂

  Σχόλιο από dreamerland | Μαΐου 26, 2007 | Απάντηση

 14. Κι εγώ θα ήθελα να δω τη παράσταση!!!

  Σχόλιο από imikrimarika | Μαΐου 26, 2007 | Απάντηση

 15. Θα μας ενημέρωσουν τα παιδιά φαντάζομαι μικρή μαρίκα…

  Σχόλιο από dreamerland | Μαΐου 26, 2007 | Απάντηση

 16. Ελπίζω να είναι πριν τις 7 Ιουνίου γιατί μετά φεύγω εκτός Αθηνών…

  Σχόλιο από imikrimarika | Μαΐου 26, 2007 | Απάντηση

 17. I tapini mas parastasi ine akomi sta skaria…opote sigoura meta ton ioulio.Sorry mikri marika!Tha sas enimerosoume otan prepi!Thanks gia tin ipostiriksi!

  Σχόλιο από purpletarina | Μαΐου 27, 2007 | Απάντηση

 18. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

  Σχόλιο από imikrimarika | Μαΐου 27, 2007 | Απάντηση

 19. Γεια σας!!!!!!!!!!!
  με λένε ευγενία και είμαι αυτή που έγραψε για την παράσταση του Αστροπρίγκιπα!Επιτέλουσ πλησιάζει!Θα ‘ηθελα με τιμή να καλέσω την Κα Ανδρονίκη Μαστοράκη και όποιον άλλο ενδιαφέρεται στισ παραστάσεισ μασ!Το πρόγραμμα είναι το εξήσ:
  ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ (ΚΛΟΥΒΑ) ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΚΙ(είσοδοσ δωρεάν)
  ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ:
  -19.30 Εργαστήρι θεάτρου σκιών(τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τουσ φιγούρα!)
  -20.30 «Αστροπρίγκιπασ»(κουκλοθέατρο-ομάδα του ΚΕΚ Πειραιά)
  -21.οο «Ο καραγκιόζησ στο λόύνα παρκ» (Θίασοσ Αθανασίου)
  -22.00 «Στη χώρα τησ σκιάσ»(κουκλοθέατρο-ΚΕΚ Πειραιά)
  ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ:
  -19.30 Εργαστήρι κουκλοθεάτρου (τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τουσ κούκλα!)
  -20.30 «Ο βασιλιάσ πάει στο φεγγάρι» (κουκλοθέατρο-ΚΕΚ Πειραιά)
  -21.00 «Ρουμπεστίλσκιν» (μεταφορά του κλασσιόύ παραμυθιού-Αθηναικέσ μαριονέτεσ του Βασίλη Αθανασάκη)
  -21.40 «Ο καραγκιόζησ Γραμματικόσ»¨(από ομάδα ΚΕΚ Πειραιά)
  -22.00 «Παραμυθομαγειρέματα» (ΚΕΚ Πειραιά)
  Όσοι πιστοί προσέλθετε!!!

  Σχόλιο από purpletarina | Ιουλίου 2, 2007 | Απάντηση

 20. Σ’ ευχαριστούμε πολύ Ευγενία!
  Θα κάνω ό,τι μπορώ για να έρθω, αν και πέσατε σε δύσκολη μέρα…

  Σχόλιο από dreamerland | Ιουλίου 3, 2007 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: